woensdag 12 augustus 2009

Tot slot ... een terugblik op onze camino Podiensis

We stapten in volle zomer de afstand van Le-Puy-en-Velay naar Moissac, 420 km, in 17 dagen.
Eén dag hebben we uitgetrokken om Moissac te bezoeken. Ook andere plaatsen hadden meer aandacht mogen krijgen. Onze ganse pelgrimstocht, verplaatsing inbegrepen, duurde 20 dagen.


Gemiddeld stapten we ongeveer 25 km/dag: vermoeiend maar meer dan de moeite waard.

  • We houden er een goed gevoel aan over: vooral door de aangename en sympathieke pelgrims en lokale bevolking, de prachtige natuur en de lekkere specialiteiten.
  • De afstand tussen de dorpjes is echter vaak groot: er zijn weinig (soms geen) gelegenheden om onderweg eten te vinden. 's Morgens, na het ontbijt, vertrekt men best met minstens 2 l water en voldoende mondvoorraad. Op de camino Francés (Spanje) zijn veel meer eetgelegenheden.
  • Er is geen enkele vlakke etappe. Klimmen en dalen, een goede conditie, het hoort er bij.
  • Vroeg vertrekken is zeker aan te bevelen: 's middags 30-35° in de schaduw.
  • De camino loopt gelukkig weinig over asfaltwegen, weinig autoverkeer, maar oude pelgrimswegen vergen wel veel energie.
  • Bij het binnenkomen van de dorpjes (vaak 30 tot enkele 100den inwoners) vind je weinig of geen informatie. Geen infoborden zoals op de Camino Francés.
  • Een slaapgelegenheid vinden tijdens de vakantiemaanden, is niet zo eenvoudig. In Frankrijk is het gebruikelijk om vooraf te reserveren, in de gîtes, maar ook in de abdijen (gelegenheden: zie Miam-Miam-Dodo gids).


De camino Podiensis volgt de GR65.

Veel Fransen (uit de grotere steden) lopen een deel van de GR-route, geen camino. Je ontmoet maar uitzonderlijk pelgrims die tot Compostela stappen, daar ligt misschien de reden dat er weinig de Sint-Jacobsschelp op hun rugzak hebben. In Conques (200 km), of reeds eerder na 3 - 5 dagen, verdwijnen al heel wat mensen waarmee je samen start, in Figeac stoppen er weer een deel. Regelmatig stappen wandelaars de tegenovergestelde richting op.
Er zijn opmerkelijk veel (jonge) vrouwen die de GR65 stappen, de meesten tot Conques. Daarna wordt het aandeel mannen geleidelijk groter.

De wegaanduidingen van de GR65 zijn zeer goed in orde. Om campings of gîtes te vinden, die niet op de route liggen, is de Miam-miam-dodo gids handig.

De prijzen voor eten en drank liggen in Frankrijk merkelijk hoger dan in Spanje. Een pelgrimsmenu is er minder bekend. De porties vlees zijn meestal eerder klein en de drank is nooit inbegrepen. Een overnachting 12 à 15 €/pp, ontbijt 4 à 5 € en een avondmaal vanaf 12 €, excl. drank.


Vermoeiend - te meer door de stevige zomerzon - maar heel mooi !
Enorm veel natuur: graanveldjes, natuurgebieden, de Aubracweiden, de truffelstreek, veel velden met zonnenbloemen rond Cahors, enkele wijnveldjes ... het doet een beetje denken aan Galicië: kleine ommuurde perceeltjes, holle wegen, veel groen ...
Veel Romaanse kunst, langs een camino van slechts 420 km: Conques, Moissac... maar ook mooie kleine kerkjes.
Veel rustige middeleeuwse stadjes met typische bouwstijl: Le Puy-en-Velay, Cahors, Estaing, Lauzerte ... plaatsen om langer te verblijven.
Vriendelijke mensen ...

De camino Francés (800 km, St-Jean-Pied-de-Port , Compostela) blijft natuurlijk de mooiste uitdaging, ten minste voor wie voldoende tijd heeft. Voor wie minder tijd heeft (14 dagen) is het traject Astorga-Compostela aan te bevelen, ook heel mooi. En voor wie nog 3 dagen tijd over heeft, is de trip naar Finisterre zeker de moeite.
Voor wie de aankomst in de kathedraal van Santiago minder belangrijk is, is de camino Podiensis (voor ons het deel Le Puy-Moissac) zeker een aanrader !!!



Ons stempelboekje (bij de geloofsbrief) met daarin de halteplaatsen.